Supreme Council of the Balkans

33th Ancient and Accepted Scottish Rite


Vrhovni savet Balkana


gavel

Vrhovni Savet Srbije počinje sa radom 10. maja 1912. god, kada u Beogradu predstavnik Vrhovnog Saveta Grčke, brat Cefalas svečano predaje patent prvom Grand Commanderu bratu Đorđu Vajfertu, najuticajnijoj ličnosti naše masonerije. Iste godine 7 oktobra Vrhovni Savet Srbije učestvuje na Međunarodnoj konferenciji Vrhovnih Saveta u Vašingtonu i tamo dobija priznanje od 24 Vrhovna Saveta Sveta.

Nastankom Kraljevine SHS, Vrhovni Savet Srbije menja ime u Vrhovni Savet Jugoslavije a brat Đorđe Vajfert ostaje na mestu Grand Commandera do 1937. god.

Vrhovni Savet je u nazivu dodao ime "Jugoslavija" deset godina pre proglašenja Kraljevine Jugoslavije. Ova činjenica mnogo govori o jakom projugoslovenskom stavu predratnih masona. Tokom i nakon drugog svetskog rata Vrhovni Savet Jugoslavije deli sudbinu celokupne Jugoslovenske Masonerije, većina odlazi u emigraciju i Vrhovni Savet Jugoslavije prekida sa aktivnim radom.

Sa reaktiviranjem Slobodnog zidarstva u Jugoslaviji 1990. god. stvaraju se neophodni uslovi i novembra 1991. god. u Pragu, pod pokroviteljstvom Vrhovnog Saveta južne jurisdikcije SAD zvanično je obnovljen rad Vrhovnog Saveta Jugoslavije, a za Grand Commandera izabran je brat Zoran Nenezić. Vrhovni Savet Velikih Generalnih inspektora 33. stepena drevnog i prihvaćenog Škotskog reda je zakonodavno telo koje brine o regularnosti Škotskog obreda u svojoj jurisdikciji.

Kako ni sama imena jedne zemlje nisu imuna na promene, tako je i Vrhovni Savet menjao karakteristične prefikse u zavisnosti od imena zemlje. Pošto je ova teritorija od 1912 god kada je nosila naziv Srbija, pa zatim Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, zatim Kraljevina Jugoslavija, nakon Drugog svetskog rata Federativna Narodna republika Jugoslavija, pa Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, od 1992. god Savezna Republika Jugoslavija, zatim Državna Zajednica Srbije i Crne Gore i od 2006. god. Republika Srbija.

Uzimajući sve ove činjenice u obzir nakon preranog odlaska na Večni istok našeg brata Zorana Nenezića, braća iz tri Velike Lože koje rade na Simboličkim stepenovima, a nosioci 33 stepena drevnog i prihvaćenog Škotskog reda, okupljaju se u zajedničkoj gradnji i donose odluku da formiraju Vrhovni Savet Balkana. Nošeni idejom da sačuvaju uspomenu na dva Velika Grand Commandera i dva najznačajnija masona sa ovih prostora i da omoguće poklonicima Kraljevske umetnosti da nakon tri simbolička stepena u svojim Plavim ložama nastave usavršavanje i napredovanje radeći na sebi u crvenim radionicama.

Zašto naziv vrhovni savet Balkana?

Zato što je Vrhovni Savet Jugoslavije pokrivao teritoriju šest država sadašnjeg Balkana. Sama ta činjenica, kao i činjenica da smo poslednje Ritualne Radove proveli sa našim bratom koji se prerano preselio na Večni istok, daje nam za pravo da koristimo ovo ime i da budemo pravi naslednici Vrhovnog Saveta Jugoslavije 33. stepena drevnog i prihvaćenog Škotskog reda.

Još jedna istorijska činjenica ide nam na ruku zašto je sa pravom izabrano ime Vrhovni Savet Balkana. Naime već pominjane 1912. god. osnovan je Balkanski Savez koji je predstavljao grupu država udruženih u savez, uoči početka Balkanskih ratova (Srbija, Crna Gora, Bugarska i Grčka). Idejni tvorac Balkanskog Saveza bio je predsednik Srpske vlade i ministar spoljnih poslova, brat mason Milovan Milovanović. Sve ove činjenice daju nam za pravo da smo izabrali pravo ime za naš Vrhovni Savet.

Dana 20.01.2023 god na dan svetog Jovana, zaštitnika Masona, osnovan je Vrhovni Savet Balkana. Maja meseca 2023. god, tačno 111 god. nakon priznanja koje je Vrhovni Savet Srbije dobio od Vrhovnog Savet Grčke, potvrđuje se ona narodna da se istorija ponavlja. Tog maja Vrhovni Savet Balkana dobija prvo međunarodno priznanje i opet od braće iz Grčke. Brat Pantelis Voulis je doneo prvo priznanje bratske Grčke, a nakon toga, opet jesen kao i VSS 1912, Vrhovni Savet Balkana u novembru pristupa Konfederaciji Svetskih Vrhovnih Saveta i postaje punopravni član ove renomirane Konfederacije kojom predsedava Grand Commander Vrhovnog Saveta 33. stepena Velikog Kolumbijskog nacionalnog istoka, koji datira iz 1824. god, brat Milciades Osorio Diaz.

Upravo od Vrhovnog Saveta 33. stepena Velikog Kolumbijskog nacionalnog istoka, 12. marta 2024. god, Vrhovni Savet Balkana dobija patent Jozefa Cernoua. Neizmernu zahvalnost na ukazanom poverenju dugujemo Bratu Milciades Osorio Diazu na patentu.

Pod zaštitom Vrhovnog Saveta Balkana rade četiri simboličke Velike Lože u Srbiji, jedna Simbolička Velika Loža u Italiji.

Regularnost V.S.B

Od nastanka moderne masonerije, javlja se pitanje regularnosti, odnosno neregularnosti Velikih Loža i Vrhovnih Saveta 33. stepena drevnog i prihvaćenog Škotskog reda. Imajući u vidu pojavu mnogih udruženja ili paramasonskih grupa kojih nažalost ima i kod nas, ne čudimo se pojavi sumnje u regularnost ali sa istom nemamo problem.

Rad i gradnja Vrhovnog Saveta Balkana je transparentna od prvog dana osnivanja, što se možete uveriti u dokumentima koji su na našem sajtu. Cilj Vrhovnog Saveta Balkana je da održi i poveća međunarodne kontakte i odnose koji će pomoći u jačanju drevnog i prihvaćenog škotskog reda. Ove međunarodne veze svoj najveći eksponat pronalaze u potpisivanju ugovora o prijateljstvu koji još dublje zadiru u zajednički rad.

Svoju regularnost potvrđujemo sledećim:

 • Punopravni član Konfederacije Vrhovnih Saveta Sveta.
 • Konfederacija je depozitar dve istovremene linije izvedene iz Obreda Savršenstvo, od Morena,Frankena, Xejsa, kako u liniji Čarlstona, Mičela, Grasa Tilija, tako i u liniji Njujorka, Cernoa,Maligana, Lafajeta i Velikog Orijenta de Fransa, Xakea. Osnovan od 1801/1804/1807/1812/ koji u sebi ima Obred Savršenstva ili red Kraljevske tajne, Rite d'Xeredom. Stoga se takođe možemo deklarisati kao Moćno Uzvišeno Veće Visokih šefova Masonerije.
 • Patent Jozefa Cernoua dobijen od Vrhovnog Saveta 33 stepena Velikog Kolumbijskog nacionalnog istoka.
Međusobna priznanje i bratske odnose gajimo i gradimo sa Bratskim Vrhovnim Savetima širom planete:
 • V.S. 33 stepena drevnog i prihvacenog reda Konga i Ekvatorijalne Afrike.
 • V.S. 33 stepena drevnog i prihvačenog reda Ekvadora
 • V.S. 33 stepena drevnog i prihvaćenog reda Paragvaja
 • V.S. slobodnih zidara muškaraca i žena Grcke
 • V.S. 33. stepena Velikog Kolumbijskog nacionalnog istoka
 • V.S. Meksika
 • V.S. Italije
 • V.S. Bolivije
 • V.S. Brazila
 • V.S. Perua
 • V.S. Španije

Members


Card image cap
The Grand Orient of the Balkans

Card image cap
Grand Traditional Masonic Lodge of Serbia
Visit

Card image cap
Grand Souvereign Lodge of Duklja

©2024 Copyright: Vrhovni savet Balkana