Supreme Council of the Balkans

33th Ancient and Accepted Scottish Rite


Šta je masonerija


gavel

Masonerija je jedna od najstarijih društvenih i dobrotvornih organizacija na svetu. Koreni masonerije leže u tradicijama srednjovekovnih klesara koji su gradili katedrale i zamkove i niz poznatih elemenata pronalazi upravo u tim poslovima. U srednjem veku, klesari su često putovali da bi našli posao na različitim lokacijama. Da bi pokazali svoj nivo kvalifikacija, koristili bi hvatove, reči i znakove kako bi se razlikovali od nekvalifikovanih graditelja.

Slobodno zidarstvo koristi analogije izgradnje kako bi naučilo članove kako da vode produktivan život koji koristi zajednicama u kojima žive. U srednjem veku, klesari su nosili kecelje i rukavice da bi se zaštitili dok su radili na oblikovanju grubih komada kamena, ali u današnjem društvu slobodni zidari se sastaju da bi graditi prijateljstva i zajednice.

Primarni principi masonerije

Za masone, postoje četiri važne vrednosti koje pomažu da definišu njihov životni put: integritet, prijateljstvo, poštovanje i služenje. U današnjem svetu ispunjenom neizvesnošću, ovi principi su istiniti sada kao iu bilo kom trenutku u istoriji organizacije.

Izgradnja dobrih ljudi

Slobodni zidari su fokusirani na izgradnju sebe kao ljudi od integriteta, a članstvo pruža strukturu koja pomaže u postizanju tog cilja. Biti mason daje članovima osećaj svrhe, podržavajući ih i usmeravajući ih na njihovom putu kroz život. Zajedno, članovi su povezani kroz razumevanje jedinstva i pravičnosti – principa koji su fundamentalni za masoneriju.

Gradimo zajedno

Slobodno zidarstvo predstavlja zajedničku osnovu za prijateljstva među članovima, od kojih će mnoga trajati doživotno. Biti mason znači nešto drugačije za svaku osobu koja se pridruži, ali bilo da žele da se upoznaju ili razviju sopstveni potencijal, svi članovi dele osećaj zajedništva koji jača njihovu sposobnost da uspeju i rastu.

Izgradnja jedinstva

Slobodno zidarstvo okuplja ljude bez obzira na njihovu rasu, religiju ili druge percipirane razlike koje nas mogu podeliti kao društvo. Od članova se očekuje da imaju visok moralni ugled i podstiču se da otvoreno govore o tome šta organizacija radi i šta znači biti deo nje.

Fokus usluge

Bilo da učestvujete u događajima, prikupljate sredstva za dobrotvorne svrhe ili volontirate za javne ili društvene organizacije, služba je u samom srcu masonerije. Naši članovi daju vredan doprinos donirajući vreme, resurse i veštine.

Lodge Meeting

Slobodno zidarstvo je organizovano u manje jedinice članova, koje se zovu lože, gde se održavaju sastanci, a članovi se sastaju zajedno. Slobodna zidarska loža je mesto gde će članovi provesti značajan deo svog puta u masoneriji i svaki član može slobodno da izabere ložu čiji deo želi da bude.

Sastanci lože se obično održavaju u dva dela. Prvi uključuje više administrativnih procedura, kao što su predlaganje i glasanje za nove članove i primanje vesti o prikupljanju sredstava u dobrotvorne svrhe. Drugi deo se fokusira na ceremonije, koje se mogu odnositi na oblasti kao što su prijem novih članova ili postavljanje Majstora lože i njegovih oficira – proces koji se sastoji od tri stepena, ili faze, od kojih je svaka obeležena posebnom ceremonijom.

Naše ceremonije se zasnivaju na tri principa koja se i danas uče u našim ceremonijama: pazite na one manje srećne, poboljšajte sebe i živite dobro kako biste bili zapamćeni iz pravih razloga.

Verni osećaju prijateljstva i zajedništva među masonima, sastanci su takođe društveni događaji, koji pružaju priliku članovima da zajedno večeraju. Izvan Lože, aktivnosti uključuju prikupljanje sredstava u zajednici i volonterske aktivnosti, kao i raznovrstan program događaja gde su supružnici, partneri i porodice dobrodošli.

Privlačnost masonerije bila je zasnovana na mnogim faktorima, ali je možda jedan od najvažnijih bio objavljivanje „Ustava iz 1723. godine“.

Ustavi su sadržali vodeća načela prosvetiteljstva, uključujući:

  • verska tolerancija, nešto potpuno radikalno u svetu koji karakteriše verski sukob;
  • meritokratija, u vreme kada su rođenje i bogatstvo određivali uspeh;
  • visoki standardi međuljudske uljudnosti;
  • naučno i umetničko obrazovanje; i
  • društveno i lično samousavršavanje.

Our
Worshipful Brothers


Card image cap
Đorđe Vajfert

Grand Comander, Supreme Council of Yugoslavia, 1929.

Read more

Card image cap
Rigas Feraois
Read more

Card image cap
Giuseppe Garibaldi
Read more

©2024 Copyright: Vrhovni savet Balkana